Knjiga „Između polova“

Zahvaljujući Sumatra izdavaštvo ubrzo iz štampe izlazi knjiga „Između polova“, skup putopisnih kolumni pisanih tokom prethodne dvije godine, a koje su za ovu priliku dodatno uređene i spojene u jedno jedinstveno djelo. Između polova će tako činite 32 kolumne raširene na 4 kontinenta i 19 država u kojima se putopisi spajaju sa temama iz kulture, istorije, filozofije, politike, muzike i mnogo čega drugog.

Neobičan putopis, od Brazila do Australije, od Sapfo do Rodžer Votersa. „Između polova“ je tako jedno kreativno tumačenje ideje geopoetike. Poetika nije nužno lirika, već način stvaranja, nous poetikos. Suština putopisa je da se putovanje ponovo doživi i oplemeni.

„Da bismo predstavili sebi bilo koju destinaciju, moramo proniknuti u njenu suštinu i spojiti je sa onim što je suštinsko u nama. Na jednom mjestu će to biti priroda, na drugom politika, na trećem umjetnost. Ali čak i među tim raznorodnim disciplinama postoji nešto što nas povezuje, što tvori čovjeka. Time dolazimo do jednog zatvorenog kruga: ljudi su stvarali gradove, a gradovi su onda stvarali te ljude. Istovremeno doživjeti (jer putopis je prije svega doživljaj) i otkriti strukture koje utiču na tu kreaciju je ono čemu težimo. Otkrivši te strukture, mi, opisujući jednu lokaciju, istovremeno nalazimo taj aspekt u svim drugima, objašnjavamo sebi ono što smo možda na drugom mjestu propustili. Tako je i pisanje dvosmjeran proces – pišemo da predstavimo nešto drugima, istovremeno shvatajući sami sebe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.