Solidarnost i samo solidarnost

U srijedu, 03.04. nakon utakmice sa Sutjeskom, navijači Budućnosti, „Varvari“, su utrčali na teren vjerovatno zbog nezadovoljstva činjenicom da je njihov tim ispustio tri boda na samom kraju meča. Neke od njih je policija privela i morala je primjeniti silu.

Da je gorepomenuti pasus apsolutno istinit ne bi imali o čemu da govorimo, naizgled ništa sporno – navijači prekršili zakon, policija primjenila silu. Ali, a nekako uvijek postoji ali kada su u pitanju organi reda i mira u Crnoj Gori, pojavili su se snimci koji pokazuju da su varvari bili podvrgnuti brutalnom prebijanju (kao i njihov autobus jer vozila, iz neznanih razloga, često stradaju u DPS demokratiji) nakon pomenutog događaja i to na potpuno drugoj lokaciji. Policija dakle nije primjenjivala mjere prinude da bi spriječila kršenje zakona već je izvršila odmazdu prema navijačima a razlozi za tu odmazdu ne mogu biti bitni.

Naslov ovog kratkog teksta je „Solidarnost i samo solidarnost“ i on se naslanja na prethodni iz jednog prostog razloga. Vi ne morate da budete vjernici niti da volite Budućnost, štaviše vaše je prave da budete iskreni protivnici religije i sporta uopšte, ali to vaše pravo se ne praktikuje tako što navijate za svako moguće bezakonje i nasilje prema onima sa kojima se ne slažete. Naprotiv, podržavajući bezakonje i nasilje prema grupi koja vam se ne dopada postavljate presedan za buduće bezakonje prema vama

Dva slučaja su u načelu zapravo potpuno slična: 
Da li su i jedni i drugi prekršili zakon? Jesu.
Da li među jednima i drugima ima glasača DPS? Vjerovatno.
Da li su i jedni i drugi nekad bili na istoj strani sa DPS? Da.
Da li je policija krenula da neselektivno primjenjuje svoje metode prema i jednoj i drugoj grupi? Jeste.

I samo ovo poslednje je bitno. Da bi promjenili najdugovječniju autokratiju u Evropi moramo prije svega prestati da živimo u Nimelerovoj „Prvo su došli…“ i da kažemo da je svako bezakonje nedopustivo. Nećemo promjeniti vlast tako što ćemo gurati podjele ispod tepiha i praviti se da smo svi isti. Nećemo je promjeniti tako što ćemo govoriti samo o „ekonomskim pitanjima“, jer je to nerealno. Različiti smo po hiljadu i jednom principu, i to je u redu. Različiti su i oni u DPS-u, ali ih interes drži zajedno. Naš interes mora biti promjena vlasti kao preduslov demokratije, a do tog interesa možemo doći samo ako smo solidarni.

Prvi ne volim Budućnost, naročito košarkašku i žensko-rukometnu sekciju tog sportskog društva, imajući u vidu da su DPS ispostava preko 20 godina ali zbog toga im želim poraze na terenu, a ne razbijene glave njihovih navijača u policijskoj brutalnosti. Svako ko im želi ovo drugo nije nikakav protivnik, već slabić i siledžija u jednom. Svako ko želi da vjernicima sruše krstionicu jer je njihova crkva ovakva, vjera onakva a mitropolit opet ovakav je slabić i siledžija u jednom. Želite li promjene? Onda, makar verbalno, dajte podršku prebijenim varvarima, braniocima krstionice, braniocima Crnog jezera, čempresarima, svima ostalim. Tada ćete nešto postići.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.