Svako da radi svoj posao?

Razmišljam šta da napišem povodom zločina kojem smo juče prisustvovali u sada već nekadašnjem parku Gimnazije „Niko Rolović“, jer je već toliko riječi pravednog gnijeva i tuge napisano, tako da ću samo istaći jednu, reklo bi se sitnicu, ove cijele priče.

Dok smo se raspravljali, urazumljavali, svađali sa radnicima nikšićkog preduzeća angažovanog da izvede zločin protiv prirode, a kasnije i sa policajcima više puta se čulo „šta njima/nama govorite, nisu/nismo krivi, drugi su ih/nas angažovali“. Ovakva logika, iako smislena i zavodljiva je ekstremno pogrešna i navodi na krivi put.

Zar ne može isto da kaže gradonačelnik Raičević? Nisam ja, nego ministarstvo obrazovanja, to je njihova parcela a prethodni (ili onaj iza njega) saziv skupštine im je dao i parcelu i dozvolu za gradnju?

Može li isto da kaže i ministar Šehović? Nisam ja, nego strategija vlade da se izgradi 3-4 vrtića za šta je uzet kredit od Razvojne banke Savjeta Evrope?

U toj spirali neodgovornosti, koju je najbolje demonstrirao DPS kukavički bivajući uzdržan na sjednici SO Bar kada se raspravljalo o ovoj temi, treba da stignemo do toga da je za sve kriv Milo Đukanović. I iako, znajući da DPS funkcioniše po principu mafijaške hobotnice, znamo da u tome ima istine, opet Milo ne može da istovremeno stigne da položi kamen temeljac kako bi se park zamijenio betonom, da laže o potpisnicima peticije i o stanju čempresa u SO Bar, da upali motornu šegu i da hapsi ljude koji brane zakon (jer je čitav proces gradnje vrtića protivzakonit).

Najlakše je braniti se pričom „naređeno mi je, moram da zaradim“. Nije jednaka krivica Mila Đukanovića i policajaca koji su nas juče gurali i iznosili, kao što nije jednaka krivica narkobosa i sitnog lokalnog dilera iz propale familije. Razmislite da, prije nego što kažete „oni samo prate naređenja“ da bi i vi, čime god da se bavite, mogli svako nepočinstvo da branite time što samo radite po naređenju i što eto samo prehranjujete djecu.

Ne, ne mora se postupati po naređenju ako je ono nečovječno, nemoralno, nelegalno. Ako je naređenje važnije od ljudskosti i prava, onda je kratak put od šeganja zdravog drveta do ratnih zločina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.