Solidarnost?

Postalo je opšte mjesto recitovati pjesmu Martina Nimelera „Prvo su došli…“ kad god se desi neka nepravda, bezakonje prema nekom sa kim se ne slažemo u stavovima ili ko ne pripada našoj užoj grupi. Ali to samo govori koliko je zla oko nas, a koliko je nama važno da se diferenciramo međusobno.

Hapšenje Nebojše Medojevića pod izgovorom da ga ne štiti imunitet jer će samo da ga drže zatvorenog dok ne odgovori odakle mu određena informacija (dakle pozvan da svjedoči, svjedočio uz odbijanje da oda izvor jedne informacije, štićeći svoj izvor) je samo jedan u nizu nezakonitih postupaka naše vlasti u kojima u poslednje vrijeme svakako prednjači SDT Milivoje Katnić.

Nisam fan Medojevića, raskrstio sam sa njegovim političkim djelovanjem prilikom obrazloženja da glasa za Ustav 2007 (samo glasanje je loše, a obrazloženje po kojem on glasa za to iako su njegovi glasači protiv je daleko gore) ali pričati da je bezakonje ok, da je divljanje tužilaštva u redu, jer Medojević „lupa po tviteru“, „svašta priča“, „druži se sa četnicima“ i slično je ono na šta cijela ova vlast računa.

Svaka autokratija na to računa, na malodušnost i strašan elitizam – neću ja da se borim za Medojevića, juče nisam htio za majke sa troje djece (jer sam feminista?), boli me uvo za porodicu Đurišić i njihovu muku (jer su neprijatni), nije me interesovalo Beranselo (jer su seljaci), čempresi (gdje ste bili ranije), naftne bušotine (šta tu možemo?), protesti DF-a (blokirali ulicu), protesti protiv poskupljenja struje (nema zastave i himne) i tako dalje.

Samo se tako sitnimo i tražimo razloge za neučestvovanje a onda se čudimo kako prolaze povećane akcize, zakon o eksproprijaciji, prostornom planiranju i ostalo. Čudimo se i kako to da Rumuni, Francuzi i ostali solidarno protestvuju a mi tupimo na Tviteru i pričamo o „narušenom međuetničkom skladu“.

Solidarnost se postiže baš tamo gdje ju je najteže postići. Oko ljudi koji nam se ne sviđaju, jer ako se možemo boriti za njihova prava kad su nezakonito i nepravedno narušena, onda pokazujemo da ćemo se boriti na svaku moguću temu.

Ali ako je pitanje ko je koga blokirao na socijalnim mrežama i šta je ko rekao prije neku godinu, onda će sve biti gore i gore svakog dana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.