Referendum je jedino pravično rješenje velikih tema

Kako se približavamo finalu odluke o ratifikaciji protokola između Crne Gore i NATO saveza, tako se daju poslednji argumenti na pitanje zašto parlament treba da odluči o tom pitanju a ne građani. Dobili smo 5 različitih odgovora na tu temu. Ovaj tekst će analizirati svaki od njih i ako pobijanja budu uspješna, ostaje samo da se da zaključak da se radi o nedemokratskom činu.

  1. U Ustavu nije predviđeno da se na referendumu odlučuje o NATO savezu[1]. Ovaj stav je stigao sa različitih adresa, čuli smo ga od političara, analitičara, aktivista i simpatizera brzog ulaska u savez. Problem sa njim je u tome što Ustav nije decidan po ovom pitanju. U Ustavu se NATO ne pominje, kao ni glasanje o njemu. Takođe, u Ustavu se ne zabranjuje da se na referendumu donese odluka o članstvu. Samim tim ne postoji nikakva obaveza da baš skupština odluči o tom pitanju te moramo zaključiti da je ovaj argument više kukavičje jaje i da prava istina glasi ovako – o ulasku u NATO savez može odlučiti skupštini, a mogu i građani, Ustav predviđa i jednu i drugu mogućnost.
  2. Naš narod nije dovoljno informisan da bi donio ovakvu odluku, tj. da ne bi mogao donijeti odluku na osnovu racionalnih argumenata[2]. Ovaj argument koji je iznijela Milica Kovačević iz CDT-a je izazvao lavinu negativnih komentara. Ipak, sklon sam da se složim sa njom – ova kampanja je obilovala poluinformacijama i propagandom. Ali za to krivicu snosi Vlada i njen tim, a ne oni koji su bili protiv saveza. Vlast je preko komunikacionog tima potrošila milione eura na zakup bilborda na kojima je pisalo „Ja sam za NATO“ u ovoj ili onoj formulaciji, na plaćene tekstove sportista i javnih ličnosti u kojima ništa nije rečeno, na ručkove i okrugle stolove na kojima je govorila jedna strana. Umjesto da napravi dijalog, vlast je od NATO priče napravila monolog koji je često klizio u propagandu. Mi nismo dobili odgovore na ključna pitanja – ko nam ugrožava bezbjednost, tj. od koga NATO treba da nas brani, koji su to ekonomski benefiti članstva kad znamo da su neke druge zemlje bilježile ekonomski pad, da li su naši interesi da ratujemo u Avganistanu, Libiji i na sličnim mjestima itd. Čitava kampanja je bila zasnovana na floskulama i poluinformacijama. Imajući u vidu kakve su izjave davali parlamentarci[3] moramo biti svjesni da ni oni ne govore o NATO-u na osnovu racionalnih argumenata. Štaviše, Vladin predlog o ulasku u savez počiva na pozivanju na događaje iz 1918[4]. Jedina sličnost između 1918 i 2017 je što je treća cifra u broju godine jedinica. Ovakav argument je mitomanski. Dakle, tačno je da je kampanja bila puna neracionalnosti i propagande, ali prije svega od strane vlasti. Zato, odložimo odluku na neko vrijeme, informišimo građane, preživjeće NATO bez nas a i mi bez njega kao do sad.
  3. Crnogorski narod nije dovoljno zreo da odluči o ovom pitanju[5]. Ovakav stav predstavnice ministarstva odbrane dovoljno govori o tome šta o nama misle oni kojima smo dali mandat da odlučuju umjesto nas. Ako su građani nezreli da se odrede prema jednom pitanju, kako to da su zreli da glasaju na izborima? Zar nije teže odabrati partiju i program koji u sebi nosi pitanja međunarodnih odnosa (pa tim i NATO-a), ekonomske politike, obrazovanja, zapošljavanja i svega drugog? Ako možemo odlučiti koji politički program nam je blizak onda se možemo odrediti i povodom tog jednog pitanja. Takođe u NATO ne ulazi samo ministarstvo odbrane i Vlada, nego ulaze svi njeni građani, i svi ti građani će biti u ratnom stanju protiv svoje volje ako neka od članica aktivira član 5. Zato svi građani, koliko god da su zreli, jedini imaju legitimitet da odluče po ovom pitanju, zato što se i dio njihovog suvereniteta žrtvuje.
  4. Građani su na izborima 2016. godine odabrali skupštinu u kojoj NATO ima većinu[6]. Ovo bi značilo da su se građani na izborima određivali samo ili prevashodno po ovom pitanju. Ipak, prateći izbore smo mogli vidjeti da NATO ne samo da nije bio u fokusu, već ta tema skoro da nije ni pominjana. Biranje poslanika je kompleksno pitanje – nosioci mandata nisu birani direktno već posredno, i niko ne može da odredi šta je glasače „tjeralo“ da biraju određenu listu. Možda su poslanici koji se zalažu za NATO integracije dobili mandat na osnovu ekonomske politike ili stava prema ekologiji, možda su njihovi glasači protiv tog saveza. Ono što je neupitno je pak da je i po anketama koje je Vlada naručila, većina stanovništva protiv ulaska u ovaj vojni pakt a pošto su poslanici produžena ruka naroda oni bi morali da odražavaju njihovu volju po ovom pitanju a ne da građanima nameću svoju kao da se radi o nekim magistratima ili čak oligarsima. Ako želimo pravu predstavničku demokratiju, onako kako su je zamislili Volter ili Mil, ona ne smije prerasti u paternalizam ovog tipa.
  5. Referendum o NATO bi predstavljao bezbjednosni rizik[7]. Ovaj stav je dao predsjednik države upitnog mandata, Filip Vujanović. On smatra da rizik dolazi iz podijeljenosti društva po ovom pitanju, te bi moglo doći do sukoba među građanima. Ali zar građani nisu duboko podijeljeni po temi vlast-opozicija? Da li treba ukinuti izbore? I ako su građani toliko razdvojeni po ovom pitanju, zar odluka skupštine, koju većina građana neće prihvatiti kao svoju, neće još više ekstremizovati građane i povećati mogućnost sukoba? Ako je NATO zaista tako emotivno pitanje da može dovesti do sukoba u državi onda je jedino smisleno da se odluka o njemu odgodi za neko bolje i mirnije vrijeme.

Iz ovoga mogu zaključiti da su svi ovi argumenti protiv referenduma pogrešni, nesuštinski i nedovoljni. Zato je jedino demokratsko i ispravno rješenje odložiti odluku o NATO integracijama na neko vrijeme, za koje bi imali pravi dijalog umjesto propagandnog monologa te mirnije odlučiti o ovoj temi. Jedino tako bi kao društvo politički rasli i sazrijevali.

[1] http://www.portalanalitika.me/clanak/265077/dragisic-referendum-o-nato-nije-neophodan

[2] https://youtu.be/PpjQAQV2gyo?t=2m20s

[3] http://www.vijesti.me/vijesti/lp-ura-i-pzp-da-prisustvuju-sjednici-parlamenta-na-cetnju-935461

[4] http://www.vijesti.me/vijesti/vlada-uputila-skupstini-prijedlog-zakona-o-potvrdivanju-ugovora-o-nato-933519

[5] https://youtu.be/PpjQAQV2gyo?t=1m52s

[6] http://www.vijesti.me/vijesti/dedovic-gradani-na-izborima-rekli-sta-su-imali-o-clanstvu-cg-u-nato-912238

[7] https://rs-lat.sputniknews.com/regioni/201704221110889877-nato-cg/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.