Na na na, na-na na na, heeej Džud

Hey Jude, don’t make it bad
Take a sad song and make it better
Remember to let her into your heart
Then you can start to make it better

            Svaka pjesma besmrtne grupe Bitls (The Beatles) je analizirana do tančina. Tako i danas sa svega 2-3 klika miša možemo saznati šta je pjesnik htio da kaže, zašto je nešto napisao i odakle je crpio inspiraciju. Neko će reći da nikad nije moguće do kraja proniknuti u misao pjesnika, niti potpuno razumjeti njegov žar i vjerovatno će biti u pravu. Ipak, ako je moguće jednog muzičara, jedan bend, shvatiti, to su Bitlsi, imajući u vidu koliko je studija, biografija, autobiografija, dokumentaraca i svega drugog o njima i njihovoj muzici napravljeno.

Tako se smatra da je pjesmu Hey Jude (uzgred, jedna od meni najdražih pjesama) napisao Pol Makartni sinu Džona Lenona, pokušavajući da ga utješi. Razlog za tugu Džulijana Lenona je bio razvod kroz koji su prolazili njegovi roditelji i Pol je pokušavao da ga oraspoloži i podsjeti da uvijek postoji razlog da se ide dalje. Ne samo što postoji razlog, već je to jedino što možemo učiniti. Pol pjeva da će samo budala djelovati „kul“ tako što će svjesno učiniti svoj svijet hladnim. Zato mu i poručuje da je on rođen da prevlada sve tegobe, da pusti svijet i svu bol koju on nosi u svoje srce i time ga krene popravljati. Ne treba nositi čitav svijet na svojim plećima, ali ako ponesemo makar jedan njegov dio, moći ćemo da učestvujemo u njegovom uljepšavanju. Na kraju mu kaže možda i najvažniju stvar – da nema potrebe da čeka na druge, već da mora sam biti nosilac tog lijepog pokreta, kakvi god da su drugi, sve što mu treba je u njemu samome. Zato je ova pjesma i nadživjela svoje vrijeme, ona je univerzalna poruka usmjerena svima.

Prošle su 44 godine od snimanja Hey Jude. Bila je prva na svim top-listama svog vremena, predstavlja najdužu i komercijalno najuspješniju pjesmu Bitlsa (a to zaista nosi veliku težinu sa sobom), i obrađivana je nebrojeno puta. Razlog tome je upravo ta univerzalna poruka optimizma i nade, poziv na borbu protiv tuge, borbu za ljepotu i svjetlost kako svoje tako i duše svijeta. U međuvremenu se mnogo toga desilo, Džon Lenon je tragično okončao svoj život, a mi smo i zaboravili da je nekad bio oženjen (niti nam je to pretjerano važno). Samim tim nismo ništa posebno ni znali o njegovom sinu, sem to, da je bio „sin Džon Lenona“, a šta sad radi nam nije bitno. Ali pjesma je preživjela, a preko nje i njen tvorac, njeni akteri i jedan trenutak koji se u ovim stihovima dostigao besmrtnost.

Priznajem da je čudno što se nisam ranije sjetio da pomenem ovu pjesmu jer bi na neki način mogla da predstavlja himnu ovog sajta i svih ovih tekstova. Ideja „Protiv negativnog“ je od početka bila identična – nema okretanja glave od tužnih i teških stvari ali mora se ići dalje, moramo naći snage u sebi da preokrenemo tugu u sreću, moramo nositi nadu da će svijet biti bolji, samim tim što ćemo ga sami činiti takvim. Niko nam neće dati sreću na papiru, možemo samo izgarati za njom, držeći je u svom srcu i tako činiti svijet ljepšim. Na mnogim drugim mjestima ćete naći istu ovu poruku, istu ovakvu želju što samo govori o tome u kakav je centar ubo Mekartni svojim stihovima, a nije ni čudo da je umjetnik njegovog kalibra jednu tako univerzalno bitnu temu na najljepši način iskazao.

Nažalost, meni je današnji dan počeo na loš način, kao i svaki drugi radni. Buđenje uz dnevne novine je nešto najgore što možete sebi raditi, i samim se čudim sopstvenom mazohizmu kojim tu radnju ponavljam. Možda i tu postoji jedan dobar momenat, poslije jutarnjih novosti iz domaće politike, dan može postati samo bolji. Ali želim na ovom mjestu navesti stvari koje su se izdešavale u poslednjih mjesec-dva. Takozvani crnogorski gigant, a zapravo fabrika koja opstaje na plećima njenih građana „Kombinat aluminijuma Podgorica“ je u takvim dugovima da vlada Crne Gore novcem građana mora da je održava u životu. Zato je došlo do povećanja cijene struje jer struja za KAP mora biti subvencionisana zbog štetnog ugovora koji je vlada potpisala. Da bi se ti dugovi otplatili (prva tranša je već otišla, nekih 25 miliona), povećane su akcize za gorivo (sada imamo najskuplje gorivo u svojoj istoriji a i u regionu), na cigarete, gazirana pića (10 centi za KAP od svakog litra koka-kole), kafu, uveden je porez na mobilne telefone (mjesečno po euro). Takođe je poskupjela voda, od ranije se plaća participacija za sve što uradite kod ljekara (jedan običan pregled 1.40, kod specijaliste 2 eura) a priprema se povećanje stope PDV-a što će sve cijene poslati u nebo. Pritom nema poreza na ekstraprofit, nema većih poreza na jahte (najniži na Mediteranu), na bilo koji drugi tip luksuza da ne bi slučajno bili pogođeni oni privilegovani u ovom društvu. Vlada trenira strogoću na malim i slabima, dok se kriminalci razmeću a sa državnih medija stalno šalju poruke mržnje i zavade. Uzgred, možda ćemo morati da plaćamo dugove Pobjede, katastrofalno lošeg medija kojeg nesposobno vode godinama.

Šta da radi prosječan Jude ove države dragi gospodine Mekartni? Volio bih da provučem svoju standardnu poruku nade i optimizma nalik na onu u pjesmi ali ne vidim kako. Rijetko mi se to dešava, ali odavde kao da nema izlaza. Jedini optimizam je da se prodamo kao mnogi i uguramo na vladine sinekure kao što su se mnogi tako predali ili da otplovimo na Novi Zeland i čuvamo ovce. Navodno se manja stranka u vlasti zapravo zalaže za socijalnu pravdu, ali njene čelnike vidimo samo kada treba hapsiti sveštenike a žmure kada nas sve pljačkaju i kada narkobosovi treba da zbrišu iz države. Valjda nam ostaje da se nadamo, iako je to jako teško posle svega što nas je zadesilo i što nas čeka. Ovaj tekst nema neki smisao, predstavlja jednu nataloženu ljutnju pomiješanu sa nekim lijepim prošlim vremenom i nadam se da mi Pol Mekartni neće zamjeriti ako izmjenim kraj teksta njegove pjesme. Kažu da nam premijer voli rok muziku pa sigurno zna ovaj klasik o njegovim uspjesima koji bi mu mogli pjevati ispod prozora:

Na na na, na-na na na
Na-na na na, subvencije KAP-a
Na na na, na-na na na
Na-na na na, akcize na gorivo

Na na na, na-na na na
Na-na na na, smanjenje plata
Na na na, na-na na na
Na-na na na, dažbine na sokove, kafu i cigarete

Na na na, na-na na na
Na-na na na, kriminalci na slobodi
Na na na, na-na na na
Na-na na na, mržnja i nesloboda medija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.