Govor na protestu 24.02

Dobar dan dobri ljudi,

Bilo je mnogo izjava ovih dana, izjava koje pokušavaju izvitoperiti suštinu našeg protesta pa radi njih želim prvo da ponovim: Nije problem vrtić, problem je lokacija. Evo ponoviću opet, ako me ne čuju – NIJE PROBLEM VRTIĆ, PROBLEM JE LOKACIJA!

Nego, dragi prijatelji, kad sam vam se prošli put obratio rekao sam vam da ćemo pobjediti. I evo, bi pobjeda!

Šta je nasa pobjeda? Sačuvali smo gimnazijski park, srednjoškolci obije škole će imati gdje da izađu na veliki odmor, posle nastave, kad gube čas, imaju gdje da uče, da se druže, da se zaljubljuju da uče lekcije podjednako važne kao one iz klupa. Nismo sačuvali čemprese, ali to je pitanje za onog ko je, ranom zorom slao radnike uz policijski kordon bez HTZ opreme. Mislili su da je onih 3000 potpisa za par dana a bez ikakvog novca i infrastrukture skupljeno slučajno. Nadam se da su naučili lekciju, da je narod spreman da se do kraja nenasilno bori za ono sto je naše.

Naša pobjeda je u tome sto smo spasili ovu ulicu od daljeg saobraćajnog kolapsa, od zagađenja iz izduvnih gasova i prenatrpane gradnje. Od neprirodnog tiskanja predškolaca i maturanata jednih pored drugih. Omogućili smo đacima skole Blazo Jokov da kroz park stizu do skole. Spasili smo i vrtić u Maršala Tita, time spasivši tu ulicu od Budvanizacije koja je planirala zgradu od sedam spratova na tom mjestu.

To je sve vaša pobjeda, svih vas ovdje, svih koji su bili, jednom ili više puta, od samog početka. Vi ste ovdje oživjeli demokratiju u Crnoj Gori, jer su građani postigli ono sto žele, što je njihov interes i odbranili su svoje pravo, svoj suverenitet. Ovo ovdje, ova poljana je tako izjednačena sa Atinskom Agorom, sa Rimskim Forumom. Prošle sedmice nas je bilo preko 1500, što bi bilo jednako da u Londonu na protest dođe milion gradjana. Razmislite još jednom o tom broju.

Želim da se obratim našim vlastima, lokalnim i drzavnim – dobili ste novu priliku. Naša pobjeda je bila samo naše okupljanje i argumentovana borba za ono što smo smatrali ispravnim. Naša pobjeda je bila kad smo odlučili da grad vratimo sebi, da se borimo, ne za uski interes, već za interes svojih komšija, svojih sugrađana i svih generacija koje dolaze nakon nas. Spasavanje parka je zalog za sve buduće generacije i vi svi ovdje ste to ostvarili, kad ovdje ponovo nikne park, to će biti zadužbina svih nas.

Sada je na vlastima da i one pobjede jer da ponovim opet – nije problem vrtić, već lokacija. Dajte sve od sebe da nađemo novu lokaciju i mi ćemo ovdje biti spremni da pomognemo. Na ovom skupu su arhitekte, urbanisti, ljudi koji su spremni da pomognu u traženju lokacije, koji su spremni da ponude svoja rješenja uređenja parka pa i projektovanja budućeg vrtića. Prihvatite tu pruženu ruku i ajmo zajedno da činimo svoj grad boljim. Mislim da nema osobe ovdje koja ne bi pomogla, bilo da umije da crta, projektuje, istražuje ili makar da donese lopatu i da krene da sadi. Pružite našu ruku i pobjedicemo sve. Manite se političkog spinovanja, izborne logike prebacivanja krivice o manipulisanja narodom. Ovdje nema neprijatelja djece, vrtića, prostornog planiranja. Ovi skupovi su otvoreni za sve i naše ruke su pružene ka onima što donose odluke – radimo zajedno i učinimo grad boljim. Nađimo zajedno novu lokaciju, napravimo zajedno novi park, pa ćemo biti tu i ako treba da se pošumi park preko puta Doma kulture, da se urede plaže, da se zasade novi drvoredi. Ponoviću – grad je naš i mi ćemo se za njega boriti i dalje!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.